Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, εις τον βίον Μωϋσέως = « Αυτά τα χρόνια τα δύσκολα μόνο λίγοι απλοί παπάδες θα κρατήσουν και θα διαφυλάξουν την Ορθοδοξία! » ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑΣ

Οι Ισραηλίτες προπορεύονταν και πάνοπλος ο αιγυπτιακός στρατός ακολουθούσε κυνηγώντας τους. Βαδίζει ο άνθρωπος το δρόμο του Αγαθού, ενώ καταδιώκεται από τα πάθη της ψυχής.

Η λοιδορία μοιάζει με σφεντόνα, ο θυμός με τις αιχμηρές λόγχες και το πάθος των ηδονών, ίπποι αφηνιασμένοι που σέρνουν πίσω το άρμα του νου.

Όλοι μπήκαν στο νερό μα, ενώ για τους αγωνιστές στάθηκε ζωογόνο και προστατευτικό υδάτινο τείχος, για τους διώκτες μετατράπηκε σε υγρό τάφο.

Μετά την ανάδυση από το νερό, ο εχθρός ας παραμένει στο βυθό, δηλαδή αφού βουτηχτήκαμε στο μυστηριακό και σωτήριο νερό του Βαπτίσματος, να απονεκρώνουμε μέσα του τα πάθη της ψυχής, την πλεονεξία, την ακολασία, την αρπαχτική διάθεση, την υπερηφάνεια, τον εγωισμό, τον θυμό.

Μέσα στο νερό αυτό ξεχωρίζει ο θάνατος από τη ζωή, ο εχθρός από τον φίλο…

====================================================

«Αυτά τα χρόνια τα δύσκολα μόνο λίγοι απλοί παπάδες θα κρατήσουν και θα διαφυλάξουν την Ορθοδοξία! Οἱ μεγάλοι, οἱ ἀξιωματοῦχοι, θά ἀκολουθήσουν τόν «ἄλλον»! (ἐννοεῖ τόν διάβολον) Ὁ κόσμος θά μοιραστεῖ! Ποιόν ν’ ἀκολουθήσει; Αὐτό θά κρατήσει λίγο καί μετά θ’ ἀκολουθήσει ὁ πόλεμος! Μετά τόν πόλεμο θά γίνει μία Σύνοδος κανονική καί θά βάλει στήν σειρά τά πράγματα!»

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, γένι και κείμενο που λέει "SColu +"ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑΣ

3 σχόλια:

Λωρίτου Ελένη είπε…

Όταν οι άνθρωποι δεν μιλούν , αλλά συμβιβάζονται , τότε και οι λίθοι κεκράξονται . Και οι βόμπες του πολέμου κεκράξονται και σφυρίξουσι επί των κεφαλών μας.

Όταν αναγκάζουμε τον Θεό νά χρησιμοποιήσει την παιδαγωγία και το θαύμα ,αυτό δεν είναι πρός έπαινόν μας , αλλά πρός εντροπήν . Το θαύμα είναι ένα είδος ” εξαναγκασμού ” . Δεν είναι δείκτης υψηλής ποιότητος πίστεως . Γι αυτό ο Χριστός έκανε πολλά θαύματα και οι άγιοι Απόστολοι για την ανωριμότητα της πίστεως .

Αργότερα , όταν η θεολογία αναπτύχθηκε , η διδασκαλία κραταιώθηκε , ο θείος Λόγος καλλιεργήθηκε , η εκκλησία προέκοψε , τότε τα θαύματα αραίωσαν . Θεωρήθηκε θαύμα η πίστη, η Αποκάλυψη , θεολογία .

Μέ απλά λόγια τί έχει ποιό μεγάλη αξία το νά δούμε ένα θαύμα ή η αλλοίωση της καρδιάς που επιφέρει η μετοχή μας στο βίωμα της εκκλησίας ? Σε πολλές περιπτώσεις το θαύμα δεν επιφέρει την μετάνοια .

Μακάριοι η μή ιδόντες και πιστεύσαντες .

Είναι σίγουρο , οτι ο Θεός δεν θα αφήσει την εκκλησία του νά την μολύνουν οι χοίροι . Αιρετικοί , σχισματικοί , αχειροτόνητοι εισήλθαν στο ιερό Θυσιαστήριο . Πρίν λίγες ημέρες , των Θεοφανείων , στον άγιο Κωνσταντίνο Βόλου λειτούργησε ο σχισματικός Ολβίας . Αυτό δεν διετάραξε καθόλου τον ύπνο μας . Δεν ακούστηκε μιλιά . Όλα πάνε ρολόι .

Δηλαδή πάτερ Καλλίνικε , οι λοιποί ιερείς του ναού , οι υπόλοιποι κληρικοί της Μητροπόλεως περιμένετε αυτή η μόλυνση του ιερού Θυσιαστηρίου νά μείνει σπο τον Θεό αναπάντητη ?

Ο Ιγνάτιος μας το λέει μέσα στα μούτρα μας , οτι περί αλλοτρίων τυρβάζει. Μας δηλώνει όχι μόνο διανοητικώς , αλλά και οπτικώς μέ τα σαρκικά μάτια σε ποιόν θεό πιστεύει . Οι παπάδες τον δαίμονα τον βλέπουν για άγιο ! Μήπως νομίζουν οτι η εκκλησία τους ανήκει ?

Ο Θεός δεν θα αφήσει την εκκλησία του στα χέρια αιρετικών και αχειρωτόνητων . Θά φέρει τα πάνω κάτω , όπως προφητεύει ο άγιος γέροντας και τότε όλα τα τρωκτικά θα πάνε νά τρυπώσουν στις τρύπες τους.

Θα ήταν καλό νά λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά της πίστεως και η εκκλησία νά αυτοκαθαίρεται . Όμως γίναμε δειλοί και συμφεροντολόγοι. Γι αυτό αξίζουμε την Θεία οργή .

Name είπε…

Διαβάσαμε (και μάλλον έτσι έγινε, αν δεν άλλαξε κάτι τελευταία στιγμή) ότι σε Φλώρινα και κοντινές μητροπόλεις (Κοζάνης, Πέλλας, Γρεβενών) εκτός Καστοριάς (μάλλον επειδή είναι πιο φρέσκος εκεί) δεν έγινε Αγιασμός των υδάτων παρά μόνο η Τελετή του Μ. Αγιασμού εντός των ναών.
Αυτόν που τρέμουν τα σύμπαντα και οι άγγελοι υμνούν , Τον κρύψαμε σε μια γωνία.

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα και μας βγήκαν καινούρια ρήγματα, μας κούνησε για τα καλά. Τώρα τι να πούμε ; Τυχαίο ;

Επίσης θερίζει ο λοιμός και αναμένεται σε περιοχές της χώρας και καταποντισμός.
Μυαλό δεν βάζουμε.

Λωρίτου Ελένη είπε…

https://orthodoxia.online/ekklisia/ti-eipe-i-gerontissa-sto-mitropoliti-dimitriados-gia-to-emvolio/

Βλέπετε το μενταγιόν , που φορεί ο Δημητριάδος για αγιογραφία ? Μήν τρελλαθούμε !

=================================================

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.