“” Σε αγαπάει; Ρώτησε ο παππούλης…– Ασφαλώς! απάντησε εκείνη. “”

( Η ”συχνότητα” της αγάπης..)
Σε αγαπάει; Ρώτησε ο παππούλης

– Ασφαλώς! απάντησε εκείνη.
– Και πώς το ξέρεις;– Μου το είπε..

.– Τι σου είπε δηλαδή;
– « Σ’ αγαπώ! »– Πότε σου το είπε;
– Μου το είπε πριν από καμιά ώρα.

Σου το έχει ξαναπεί ;– Ναι, χτες βράδυ.
– Τι σου είπε;– « Σ’ αγαπώ! »

– Άλλες φορές;
– Κάθε βράδυ !– Σου λέει δηλαδή πολλές φορές ότι σ΄ αγαπά;– Ναι …
Εε, ”μην τον πιστεύεις”, τα ίδια και τα ίδια λέει…Δεν είναι ειλικρινής. Είναι πολύ βαρετός…Όλο τα ίδια λόγια λέει!
Μα πάτερ
Εσύ δεν μού πες αυτό το συμπέρασμα πιο πριν, για την προσευχή με κομποσχοίνι ;
”Όλο τα ίδια λόγια λέει…”___________________________________________________
Σχόλιο Π. κοινωνίας:

Έτσι είναι η ”συχνότητα” της αγάπης. Eνα απο τα πρώτα εμπόδια που συνταντά κανείς στήν προσευχή ”Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με”, είναι η αίσθηση του ”βαρετού”… μα ολο τα ίδια λόγια λέει !
Ένας ωραίος τρόπος να ”σπάσει” το εμπόδιο του πονηρού,
είναι η παραλλαγές της ευχής, που πολύ βοηθούν τον αρχάριο, αλλά ταυτόχρονα τον εισάγουν και πιο ”πέρα”, στήν εξάσκηση της νοεράς προσευχής…
Μπορεί κανείς να ”αλλάζει” κατά την διάρκεια, με το εξίσου αποτελεσματικό : ”Φώτισόν μου τὸ σκότος Κύριε’‘ του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, έτσι προσευχόταν ο Άγιος και εισακούσθη θαυματουργικώς…
Μια άλλη εξαίσια παραλλαγή είναι με ψαλμούς. Το να ακουεί κανείς ψαλμούς όπως το ”Αγνή Παρθένε Δέσποινα” (εδω) και να τούς ”ακολουθεί” με το κομποσχοίνι, είναι μια πολύ ωραία εισαγωγή στήν νοερά προσευχή. Ορθότατα αναφέρει ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης: ”Οπότε η νοερά προσευχή δεν είναι μόνο προσευχή με λόγια, αλλά είναι και ψαλμωδία, ψαλμός δηλαδή. Ένα από αυτά τα παραδείγματα είναι εκείνο του Αγίου Ιωάννου του Κασσιανού, ο οποίος διδάσκει νοερά προσευχή με Ψαλμούς.”
Απόδειξη αποτελεί η παραλλαγή της ευχής απο τον π. Εφραίμ, πνευματικό της Ι.Μ. Καρακάλλου ο οποίος την παραδίδει σε πνευματικά του τέκνα και εξασκούντες της νοεράς προσευχής. Ένας μικρός τύπος της παραλλαγής έχει ως εξής : ”Ιησού Συγχώρησόν με, Ιησού θεράπευσόν με, Ιησού Χριστέ Σωτήρ μου, ως Θεός ελέησόν με..”
Προτείνει την εκφώνηση με έμμετρο ρυθμό, (ψάλλοντας, τραγουδιστά να το πούμε) τονίζοντας πως αυτός ο ”κυκλικός τρόπος” ψαλμωδίας, βοηθά στήν σωστή λειτουργία της νοεράς ενέργειας στήν καρδιά (δηλαδή κυκλικώς περιστρεφόμενη, τότε η νοερά ενέργεια λειτουργεί ορθά). Δεν καταργείται φυσικά ο κλασικός τρόπος, αλλά ξεκουράζει η παραλλαγή και βοηθά πολύ τον εξασκούντα της νοεράς προσευχής.
‘ Όλη η βία είναι στην αρχή,έως ότου γίνει συνήθεια . Μόνο κτύπα ευθέως την θύρα του θείου ελέους και πάντως ο Χριστός μας θα σου ανοίξει, εάν επιμένεις…” ~ Άγιος Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής

================

Μια μάνα συμβούλεψε την κόρη της ……..

Κόντρα στον κόσμο
Μια μάνα συμβούλεψε την κόρη της, λέγοντας την:

– Άκουσε κόρη μου, εγώ σαν μεγαλύτερη , θα πεθάνω και οι μέρες που έρχονται είναι πολύ δύσκολες. Μπορεί να έρθει μια περίοδος, όπως τότε στους Εβραίους της Παλαιάς Διαθήκης και να χαθούνε οι Γραφές και τα Ευαγγέλια . Αν λοιπόν, έρθει μία περίοδος τέτοια και δεις ότι δεν υπάρχει το Ευαγγέλιο και έτσι δεν θα ξέρετε τι να κάνετε, τότε να κοιτάς τι κάνει ο κόσμος και εσύ να κάνεις το αντίθετο και αυτό θα είναι το Ευαγγέλιο.
Από το βιβλίο «Ζήσε για να ζήσεις»,

Δ. Παναγόπουλος

Πηγή: Φίλη καλή και αδερφή Posted by Δημήτρης Ρόδης

===================================================

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.