Στην Ψευδοσύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας ο Πλήθων ο Γεμιστός υπεράσπισε την Ορθοδοξία ενώ δεν πίστευε, για να σωθεί το Γένος.

Χωρίς Ορθοδοξία , Ελληνικότητα στην ολοκληρία της δεν μπορεί να υπάρξει . Αυτό το γνώριζαν ανέκαθεν οι Έλληνες, ότι για να επιβιώσουν χρειάζονταν ολόκληρη την ταυτότητά τους· και την αρχαία Ελληνική τους κληρονομιά, και την «φυσική» της συνέχεια στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Στο παρακάτω απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα ο μακαριστός π. Γεώργιος Μεταλληνός μας πάει πίσω στην  ψευδοσύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας για να μας δείξει πώς τότε είχαν συνείδηση της ολοκληρωμένης ταυτότητάς τους και καταλάβαιναν ότι  ή υποταγή των Ορθοδόξων στον πάπα , σήμαινε υποταγή του Ελληνισμού στην Φραγκιά. Το ίδιο επιχειρούν να κάνουν και σήμερα οι ξενόδουλοι πολιτικοί και οι οικουμενιστές με την προγραμματισμένη «ένωση» το 2025.


Ομιλεί ο π. Γεώργιος Μεταλληνός

« Υπήρξε μία «Σύνοδος» τον 15ον αιώνα, μεγάλης σημασίας για την πορεία του Γένους μας και του Ελληνισμού, η «Σύνοδος» Φερράρας-Φλωρεντίας , που υποταχθήκαμε ουνιτικά στον πάπα . Και αυτό σήμαινε ξέρετε , υποταγή του Ελληνισμού στην Φραγκιά. Δεν ήτανε μόνο θρησκευτική, εκκλησιαστική υπόθεση, ήταν πρωτίστως πολιτική υπόθεση.

Στην «Σύνοδο» αυτή, μεταξύ των Ορθοδόξων , Μάρκου του Ευγενικού , Γεωργίου Γενναδίου του Σχολαρίου , του πρώτου μας Πατριάρχη μετά την Άλωση , μεταξύ αυτών ποιός ήταν ; Ο Πλήθων ο Γεμιστός. Τί δουλειά είχε ο Πλήθων, που είχε διακηρύξει με τους νόμους του την πίστη του στην αρχαία θρησκεία , να πάει εις την Δύση στην «Σύνοδο » ;

Τον πήραν ως φιλόλογο που αγαπούσε και την Ορθοδοξία για να σώσει την ενότητα του Γένους . Δεν πίστευε , δεν ήταν Ορθόδοξος , αλλά για να σωθεί το Γένος έπρεπε να υπερασπίσει την Ορθοδοξία . Για να μην εκφραγκεφθούν . Και μάλιστα μέσα στην «Σύνοδο» επανειλημμένως ο Πλήθων θα υποδείξει τις πλαστογραφίες σε χειρόγραφα των Λατίνων ως προς το Φιλιόκβε , την εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος και εκ του Υιού .

Και στο τέλος , δεν είναι μόνο ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός που δεν υπέγραψε τις αποφάσεις της «Συνόδου» που μας έκαμε να ουνιτίσουμε , να γίνουμε Ουνίτες στην πράξη. Και ο Πλήθων ο Γεμιστός δεν υπέγραψε τις αποφάσεις. Ήταν εναντίον των παπικών αποφάσεων για να σώσει την Ορθοδοξία .

Και ο αυτοκράτωρ , αιωνία του η μνήμη , ο Ιωάννης ο 8ος ο Παλαιολόγος , εφυγάδευσε τεχνηέντως και τον Άγιο Μάρκο και τον Πλήθωνα , για να μην πέσουν στην αστυνομία του πάπα και να υποστούν τις συνέπειες . Σώζει και τον Πλήθωνα , αιωνία του η μνήμη, ο αυτοκράτωρ, και τον Μάρκο τον Ευγενικό.

Λοιπόν, βλέπετε, παρά τις αντιθέσεις τις ιδεολογικές, οποιεσδήποτε , έσωζαν την ενότητα του Γένους , κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερα σήμερα… »

πηγή

=======================

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.