Η δυτική σκέψη σε αδιέξοδο

Η δυτική σκέψη σε αδιέξοδο

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Η δυτική σκέψη είναι σε αδιέξοδο, ως προς το να απαντήσει για τον σκοπό της ζωής του ανθρώπου. Κάποιοι υποστηρίζουν το ακόμη χειρότερο, ότι δεν υπάρχει πια δυτική σκέψη, δεν υπάρχουν διανοητές που να παράγουν σκέψη. Έτσι και επειδή σε πολλούς σύγχρονους διανοητές ο Ιησούς Χριστός είναι ταμπού, αυτοί βρίσκουν διέξοδο  στους προ Χριστού φιλοσόφους κυρίως τους Έλληνες, αλλά και τους Ρωμαίους.

Στο τρέχον τεύχος του γαλλικού περιοδικού “Sciences Humaines” ( «Ανθρώπινες επιστήμες») η γενική διευθύντρια της έκδοσης Heloise Lherete στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της σημειώνει ότι ζούμε και στην εποχή μας το μίσος και τον πόθο , το αίσθημα αδικίας και πόνου , την αναζήτηση αλήθειας και ομορφιάς , την ανάγκη αγάπης , ελπίδας και παρηγοριάς , τη φρίκη έναντι του θανάτου… Στην κατάσταση αυτή του δυτικού κόσμου, γράφει ότι οι αρχαίοι φιλόσοφοι του έχουν κληροδοτήσει τα εργαλεία για να διασαφηνίσει τη σύγχυση, που κυριαρχεί… Στα ενδιαφέροντα άρθρα του προαναφερθέντος περιοδικού θίγεται και το ζήτημα ότι πολλές φορές η σκέψη των αρχαίων φιλοσόφων παραποιείται, προς εξυπηρέτηση ιδίων στόχων…

Η πνευματική αρρώστια της Δύσης εντάθηκε από την εποχή της κυριαρχίας του Παπισμού , όταν εκλογικεύθηκε η Πίστη . Εκλογικευμένη Πίστη δεν είναι Πίστη . Είναι η προσπάθεια της ανθρώπινης νόησης να υποκαταστήσει το υπερβατό, που τελικά οδήγησε στην αυτονόμηση του ανθρώπου και στην επιθυμία της κυριαρχίας του όχι δια του Δικαίου και της Πειθούς , αλλά δια της ισχύος. Την κατάσταση αυτή του υπό τον Πάπα δυτικού ανθρώπου παρουσιάζει γλαφυρά ο Ντοστογιέφσκι στους «Αδελφούς Καραμάζοφ» και στο επεισόδιο του ιεροεξεταστή.

Πολλοί στη Δύση επιχείρησαν να διορθώσουν τις σκέψεις και τις πράξεις του Πάπα. Όλοι απέτυχαν παταγωδώς. Πού είναι οι Μαρξ και Ένγκελς, πού ο Νίτσε και ο Φρόϊντ; Πού ο Χίτλερ και ο Στάλιν; Πέθαναν και δεν υπάρχουν διάδοχοί τους, που να υποστηρίξουν τα πιστεύω τους πειστικά… Η λύση πλέον για την κυριαρχούσα άθεη ιντελιγκέντσια είναι ο μηδενισμός , η ηδονή , ή η ανώδυνη και αλυσιτελής  επιστροφή στους αρχαίους φιλοσόφους….

Ο ποιητής και λόγιος Γιώργος Σαραντάρης γράφει στις φιλοσοφικές σημειώσεις του : « Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός υποφέρει από ματαιοδοξία , δηλαδή από ηδονή , που διαφεύγοντας την προσοχή του ατόμου μεταβάλλεται σε ναρκισσισμό , νωχέλεια… Η ανικανότητα προς θρησκευτική συγκέντρωση , η αδυναμία να ατενίσει ειλικρινά την κληρονομιά του Χριστιανισμού που παρέλαβε , έχει σαν άμεση συνέπεια , σα διέξοδο και αυταπάτη , τη ματαιοδοξία… » .

Η αυταπάτη οδηγεί  τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο και στη σκέψη των αρχαίων φιλοσόφων. Ο Σαραντάρης δεν την απορρίπτει . Αντιθέτως στην απάντησή του προς τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο , για σχόλιο του επί του φιλοσοφικού του δοκιμίου « Η παρουσία του ανθρώπου », όπου τον κατηγορεί ότι ζητεί να σβήσει την ελληνική , προχριστιανική , φιλοσοφική παράδοση , τονίζει ότι ασφαλώς και την δέχεται , αλλά τη συμβολή της στον πολιτισμό την εκτιμά όχι επειδή η Δύση προστρέχει σε αυτήν , αλλά σε σχέση με τον ακολουθήσαντα Χριστιανισμό .-

ΑΚΤΙΝΕΣ: Η δυτική σκέψη σε αδιέξοδο (aktines.blogspot.com)

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΝΟΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΕΩΣ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ , ΟΠΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΝΟΟΥΣΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ , ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΚΤΙΣΤΟΥ ΦΩΤΟΣ  ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ , ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ….. ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ , ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΠΡΟΣΕΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ , ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ , ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΥ, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ ΚΑΙ Η ΣΚΕΨΗ Η ΟΠΟΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ . ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ ΛΟΙΠΟΝ Η ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ , ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟ , ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΕΛΙΚΩΣ , ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΛΑ . ΤΟΝ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣ . Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ , Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΙΣΜΟΥ , ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΣΑΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ .

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ .

Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΛΑΣΠΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΒΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ . ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ . ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΟΠΟΥ Η ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΑΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΕΙ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΨΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΣΙΑ ΤΗΣ . ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΤΑΜΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ . ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΔΩ .

Αναρτήθηκε από amethystos

======================

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.