« Και έστη Φινεές και εξιλάσατο , και εκόπασεν η θραύσις » = Δεν ταιριάζει να μαλώνης για τον εαυτό σου. Άλλο το να αντιδράσης, για να υπερασπιστής σοβαρά πνευματικά θέματα, που αφορούν την πίστη μας, την Ορθοδοξία. Αυτό είναι καθήκον σου.

« Και έστη Φινεές και εξιλάσατο , και εκόπασεν η θραύσις » ,= Δεν ταιριάζει να μαλώνης για τον εαυτό σου. Άλλο το να αντιδράσης, για να υπερασπιστής σοβαρά πνευματικά θέματα, που αφορούν την πίστη μας, την Ορθοδοξία. Αυτό είναι καθήκον σου.

Εγώ, όταν διαβάζω στο Ψαλτήρι τον στίχο : « Και έστη Φινεές και εξιλάσατο, και εκόπασεν η θραύσις » , ασπάζομαι πολλές φορές το όνομά του .  / Από το βιβλίο «Πνευματική αφύπνιση» ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Β΄

Η υπεράσπιση του δικαίου

– Γέροντα, λέει σε κάποιον ψαλμό: « Θυμόν κινήσαντες τον δικαιότατον ». Ποιος θυμός είναι δικαιότατος ;

– Όταν αδικούνται άλλοι και φωνάζη κανείς και θυμώνη από πόνο πραγματικό, τότε είναι «δικαιότατος ο θυμός». Όταν αδικείται ο ίδιος και θυμώνη, τότε δεν είναι καθαρός ο θυμός. Όταν βλέπης έναν να υποφέρη για ιερά πράγματα, αυτός έχει θείο ζήλο.

Από αυτό μπορείς να καταλάβης και τον δια τον Χριστόν σαλό. Αν πάρης λ.χ. μια εικόνα και την βάλης μπροστά του ανάποδα , θα τιναχθή επάνω ο δια Χριστόν σαλός ∙ έτσι του κάνεις τεστ.

Υπάρχει δηλαδή και δικαία , θεία αγανάκτηση , και μόνον αυτή η αγανάκτηση δικαιολογείται στον άνθρωπο.

Ο Μωυσής , όταν είδε το λαό να θυσιάζη στο χρυσό μοσχάρι , αγανάκτησε και πέταξε κάτω τις πλάκες με τις εντολές που του έδωσε ο Θεός , και έσπασαν .

Ο Φινεές , ο εγγονός του αρχιερέα Ααρών, δύο φόνους έκανε και ο Θεός έδωσε εντολή από την γενιά του να βγαίνουν οι ιερείς του Ισραήλ Όταν είδε τον Ισραηλίτη Ζαμβρί να αμαρτάνη με την Μαδιανίτιδα Χασβί μπροστά στον Μωυσή και σε όλους τους Ισραηλίτες , δεν κρατήθηκε ∙ σηκώθηκε από την συναγωγή και τους φόνευσε , και έτσι σταμάτησε η οργή του Θεού.

Αν δεν τους σκότωνε και τους δύο , θα έπεφτε οργή του Θεού σε όλον τον λαό του Ισραήλ . Φοβερό ! Εγώ , όταν διαβάζω στο Ψαλτήρι τον στίχο : « Και έστη Φινεές και εξιλάσατο , και εκόπασεν η θραύσις » , ασπάζομαι πολλές φορές το όνομά του.

Αλλά και ο Χριστός , όταν είδε να πουλούν μέσα στον περίβολο του Ναού βόδια , πρόβατα , περιστέρια , και τους κερματιστές να ανταλλάσσουν χρήματα , πήρε το φραγγέλιο και τους έδιωξε.

Ένας πνευματικός άνθρωπος , όταν πάη με αγανάκτηση να υπερασπίση τον εαυτό του για ένα ατομικό του θέμα, αυτό είναι καθαρά εγωιστικό , είναι ενέργεια του πειρασμού . Δέχεται επιδράσεις δαιμονικές εξωτερικές.

Αν κάποιοι τον αδικούν ή τον κοροϊδεύουν, αυτόν πρέπει οι άλλοι να τον υπερασπίζωνται , για το δίκιο , όχι για προσωπικό τους συμφέρον.

Δεν ταιριάζει να μαλώνης για τον εαυτό σου. Άλλο το να αντιδράσης, για να υπερασπιστής σοβαρά πνευματικά θέματα, που αφορούν την πίστη μας, την Ορθοδοξία. Αυτό είναι καθήκον σου.

Όταν σκέφτεσαι τους άλλους και αντιδράς, για να τους βοηθήσης , τότε αυτό είναι καθαρό, γιατί γίνεται από αγάπη …

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ: «Και έστη Φινεές και εξιλάσατο, και εκόπασεν η θραύσις» ( Ψαλμός 105,30) (trelogiannis.blogspot.com)

=========

Προσευχή σημαίνει πολλάκις να ομολογώμεν εις τον Θεόν την αθλίαν ημών κατάστασιν : αδυναμίαν , ακηδίαν , αμφιβολίας , φόβους , λύπην , απόγνωσιν , εν ενί λόγω , παν ό,τι συνδέεται μετά των συνθηκών της υπάρξεως ημών . Να ομολογώμεν μη επιζητούντες καλλιεπείς εκφράσεις , ουδέ εισέτι λογικόν ειρμόν … Συχνάκις ο τρόπος ούτος στροφής προς τον Θεόν αποβαίνει η αρχή της προσευχής – διαλόγου.

Αγίου Σοφρωνίου , Περί Προσευχής, σελ,18

=======================

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.