Ενεργειακή παράνοια ! – Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά

 Πακτωλός δισεκατομμυρίων ευρώ επενδύθηκε στην Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία σε υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου.

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά*

Τα κριτήρια των επενδύσεων ουδόλως βασίστηκαν στην προστασία των συμφερόντων της χώρας. Πρώτα, ο Γ. Παπανδρέου ακύρωσε την εθνική ενεργειακή πολιτική του Κώστα Καραμανλή, επειδή αποφάσισε ότι ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης « βλάπτει την ψυχική υγεία των κορμοράνων ». Μετά η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά κατέστησε τη χώρα ενεργειακό όμηρο της Τουρκίας, μέσω του TAP. 

Ηταν τόση η χαρά των πολιτικώνώστε πάνω στον ενθουσιασμό τους να ευχαριστήσουν τον Αλίεφ και τη Μέρκελ «ξέχασαν» να επιβάλουν τέλος διαχείρισης και μεταφοράς του αερίου προς τρίτες χώρες.

Τέλος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού πρώτα διέλυσε τη ΔΕΗ και απαξίωσε την εγχώρια ενεργειακή υποδομή του λιγνίτη για να τον πουλάει φτηνά στα Σκόπια, επιδότησε τη χρήση φυσικού αερίου με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Οι αφελείς που ευεργετήθηκαν της επιδότησης δεν αντιλήφθηκαν ότι ήταν αναγκασμένοι να πληρώσουν επιπλέον εξ ιδίων πόρων 1.000 ευρώώστε να προσαρμόσουν την υπάρχουσα οικιακή υποδομή τους στο φυσικό αέριο.

Σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν πάλι το πετρέλαιο για τις ενεργειακές τους ανάγκες. Η κυβέρνηση ξέχασε όμως να ενημερώσει τους αφελείς ότι η χρήση του πετρελαίου και των υδρογονανθράκων καταργείται σταδιακά σε Ελλάδα και Ευρώπη, και ότι μετά το 2030 θα καταργηθεί η χρήση μηχανών εσωτερικής καύσης, η δε μετακίνηση και οι μεταφορές θα γίνονται μόνο με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία, ως είναι φυσικό, έπειτα από μερικές ώρες θα ακινητοποιούνται κατά χιλιάδες στις ερημικές τοποθεσίες της ελληνικής επικράτειας. Η ελληνική ενεργειακή παράνοια δεν πηγάζει μόνον από τη συνήθη πολιτική αλογία, αλλά αυτήν τη φορά συμπορεύεται με την ευρωπαϊκή παραφροσύνη.

Ενώ στην Ελλάδα μόνο το 8% των ενεργειακών αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο καλύπτονται από τη Ρωσία, η αντίστοιχη εξάρτηση στην Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερη.

Οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που κατάργησαν τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2, έχοντας ταυτόχρονα την απαίτηση οι Ρώσοι να αφήσουν ανοιχτό τον αγωγό Nord Stream 1, την ίδια στιγμή που επέβαλλαν περιορισμούς στην εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία και όταν τα γερμανικά όπλα ακόμη μία φορά σκοτώνουν τα παιδιά της Ρωσίας. Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν τον πρόεδρο της Ρωσίας για την ενεργειακή κρίση, οι αιτίες είναι βαθύτερες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να αντικαταστήσει τους υδρογονάνθρακες με την ουτοπία της πράσινης ενέργειας, αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι πράσινες ενεργειακές μηχανές καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που παράγουν στη διάρκεια της λειτουργίας τους και κατά το στάδιο της κατασκευής τουςΜία ανεμογεννήτρια χρειάζεται τέσσερις τόνους λιπαντικό τον χρόνο, ενώ το ενεργειακό ισοζύγιο που χρειάζεται για να παραχθεί η ποσότητα του λιπαντικού και να κατασκευασθεί η γεννήτρια είναι αρνητικό.

Το αποτέλεσμα είναι στην Ολλανδία οι μηνιαίοι λογαριασμοί ρεύματος να έχουν ανέλθει στα 600 ευρώ μηνιαίως. Το μέσο κόστος του φυσικού αερίου στη βιομηχανία έχει οκταπλασιαστεί και συνεπώς η παραγωγή έχει μειωθεί αντίστοιχα. Η τιμή της μεγαβατώρας στη Γερμανία ανέρχεται στα 1.050 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν 85. Για να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία και η Ολλανδία αποφάσισαν να επιστρέψουν στον λιγνίτη.

Όμως, η ενεργειακή παράνοια στην Ευρώπη συνεχίζεται. Τον Ιανουάριο με αυξανόμενο ενεργειακό κόστος η Γερμανία έκλεισε τρεις από τους έξι πυρηνικούς σταθμούς της, χωρίς να δοθεί καμία απάντηση για το πώς θα αντικατασταθεί η ενέργεια.

Ουδείς πολιτικός στην Ευρώπη είναι σε θέση να σκεφτεί ότι ένα σπίτι αδυνατεί να καλύψει τις ενεργειακές του δαπάνες από την πράσινη ενέργεια, επειδή ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει 365 μέρες τον χρόνο, η δε τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας δεν είναι σε θέση να καλύψει το έλλειμμα επί μακρόν. Εάν αναχθεί αυτό το μικρής κλίμακας ενεργειακό μοντέλο σε εθνικό επίπεδο, ο καθείς αντιλαμβάνεται το ενεργειακό αδιέξοδο.

Η Ευρώπη όμως επιρρίπτει τις ευθύνες της αφέλειάς της σε τρίτους, επειδή η… πράσινη φαντασίωση έχει μετατραπεί σε πολιτικό ορθολογισμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι επιχειρήσεις, οι οικογένειες και τα άτομα θα αναγκαστούν να επωμιστούν τα αποτελέσματα της πολιτικής παράνοιας. Η γερμανική αφέλεια λανθασμένα θεωρεί ότι η κλιματική προπαγάνδα έχει πείσει τους καταναλωτές να ανεχθούν τις υψηλές τιμές στην ενέργεια.

Οι πολίτες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι οι κυβερνήσεις τους απαρτίζονται από ανεγκέφαλους πολιτικούς, που έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα και τη λογική, ενδιαφερόμενοι μόνο να διορίζουν τα παιδιά και τους συγγενείς τους στην καλά αμείβουσα τους υπαλλήλους της ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

======================

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.