Θεός ; Είναι μια εφεύρεση της εξουσίας – Roberto Pecchioli

Οι λεγόμενες επιστήμες του πνεύματος δεν είναι πλέον τέτοιες. Είναι γνωστή η διαίρεση του Γερμανού ιστορικιστή φιλοσόφου Wilhelm Dilthey μεταξύ φυσικών και πνευματικών επιστημών , ανθρωπιστικών επιστημών , φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας , ιστορίας , οι γνώσεις που έχουμε συνηθίσει να ορίζουμε σάν ανθρωπιστικές . Η μετανεωτερικότητα έχει διώξει το πνεύμα , εδραιωμένη σε έναν υλισμό που σε αφήνει με κομμένη την ανάσα.

Το διεθνές μιντιακό σύστημα έχει δώσει άφθονο χώρο σε μια μονογραφία που δημοσιεύεται από το περιοδικό Nature , το ημιεπίσημο όργανο του πιο αλαζονικού επιστημονισμού σε γυαλιστερή συσκευασία , στην οποία ορίζεται η θρησκεία – επιστημονικά, φυσικά – ένα απλό τέχνασμα εξουσίας για τον έλεγχο των ανθρώπινων κοινωνιών .

Μια παλιά , μέτρια διατριβή ανακυκλωμένη με αλαζονεία , στην οποία χιλιάδες χρόνια πολιτισμού , σκέψης , ζωής και πεποιθήσεων εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε φυλής και κατάστασης διαλύονται από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα που διευθύνεται από τον ανθρωπολόγο και λέκτορα Paul Savage.

Η ουσία της έρευνας έχει ως εξής : η εξουσία συνέλαβε έναν Θεό που κρίνει και παιδεύει – ο Θεός ηθικολογεί , σύμφωνα με τον ορισμό του Savage – προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο των πολύπλοκων κοινωνιών όπως αυτές διαμορφώνονταν . Η κατάχρηση των μαθηματικών μοντέλων οδηγεί στην επιβεβαίωση ( οι νέοι επιστήμονες δεν υποθέτουν , ισχυρίζονται ) ότι ο ηθικολόγος και κριτής Θεός δεν εμφανίζεται μέχρι ένας πολιτισμός να φτάσει το ένα εκατομμύριο κατοίκους . Γιατί όχι 800 χιλιάδες ή ενάμισι εκατομμύριο , και με ποια στατιστική βεβαιότητα γνωρίζουν οι κληρικοί της πολιτισμικής ανθρωπολογίας με τόση ακρίβεια τη δημογραφική εξέλιξη των περισσότερων από τετρακοσίων διαφορετικών κοινωνιών που ανήκουν σε τριάντα περιοχές του πλανήτη που ισχυρίζονται ότι έχουν εξετάσει ;

Είμαστε προφανώς πολύ πέρα από τον αθεϊσμό , ο οποίος είναι μια πολιτιστική θέση που βασίζεται σε ένα υλιστικό όραμα της ζωής . Η μετανεωτερικότητα έχει ξεπεράσει το πρόβλημα . Ο Θεός σβήνεται από τον ορίζοντα , η θρησκεία αποβάλλεται από κάθε οπτική γωνία , αναλύεται αποκλειστικά με τους παραμορφωτικούς φακούς της ανθρωπολογίας, ενισχυμένη από εισβολές στην ψυχολογία και την κοινωνιολογία.

Ο υπέροχος σύγχρονος άνθρωπος, ο μόνος πραγματικός σάπιενς , σκύβει πάνω από τη βαρβαρότητα του παρελθόντος για να την αναλύσει κάτω από ένα μικροσκόπιο με αντισηπτικά γάντια , απολυμαντικό στο χέρι και πάνω απ’ όλα , το άπειρο τεκμήριο όσων είναι πεπεισμένοι για την ανωτερότητά τους . Το σοφό θηρίο παρατηρεί με περιφρόνηση την παιδική ηλικία της ανθρωπότητας και την περιγράφει από το ύψος μιας συνολικής , οριστικής , αδιάψευστης επιστήμης. Ο Θεός είναι εκτός συζήτησης , μια εφεύρεση , ίσως μια προβολή , όπως νόμιζε ο Φρόιντ , σίγουρα μια θλιβερή ψευδαίσθηση που τροφοδοτείται από φόβο και χρησιμοποιείται από ένα είδος άχρονης δύναμης , μια δύναμη όρκ , με το λεξικό του Ουμπέρτο Έκο .

Όλη η μεταφυσική είναι , εξ ορισμού , « πέρα » από αυτό που μπορεί να βιωθεί και να αποδειχθεί , οπότε πρέπει να παραμείνει σιωπηλή : είναι το μάθημα του κύκλου της Βιέννης και του Βιτγκενστάιν . Ωστόσο , για να εφαρμόσουμε στη μελέτη που δημοσίευσε το Nature τις γνωστές κατηγορίες τού Πόππερ , είναι εύκολο να την απορρίψουμε ως θεμέλιο : δεν είναι διαψεύσιμη , όχι επειδή είναι αλήθεια , αλλά επειδή στερείται των απαιτήσεων της επιστημονικότητας.

Ο Paul Savage ξεκινά από τη μελέτη της αιγυπτιακής θεάς της αρμονίας , της αλήθειας και της δικαιοσύνης , Maat, κόρης του Ra , του θεού Ήλιου , του οποίου το φτερό στρουθοκαμήλου καθόρισε για κάθε ψυχή το δικαίωμα να εισέλθει ή όχι στο Επέκεινα . Σύμφωνα με την αιγυπτιακή παράδοση ( η φύση λέει μυθολογία ) κατά το θάνατο όλοι περνούσαν στην αίθουσα της κρίσης , όπου η καρδιά ζυγιζόταν σε μια ζυγαριά στο κέντρο της οποίας ήταν το φτερό στρουθοκαμήλου της Μάατ. Αν η ισορροπία της ζυγαριάς παρέμενε , το άθροισμα του καλού και του κακού ολοκληρωνόταν , η ψυχή λάβαινε τό εισιτήριο γιά τόν κόσμο τού επέκεινα .

Αυτή η πεποίθηση, που χρονολογείται σχεδόν πέντε χιλιάδες χρόνια , επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά των Αιγυπτίων και από αυτήν προχώρησε η ιδέα της αρμονίας των πραγμάτων , της τάξης στον κόσμο και της τιμωρίας για όσους την άλλαζαν . Η Maat , καταλήγουν οι σόλωνες της έρευνας , ήταν η πρώτη ηθικιστική θεότητα , στήν υπηρεσία τής εξουσίας , εμφανίστηκε στη φαραωνική εποχή τέσσερις αιώνες μετά τη σταθεροποίηση της βασιλικής κυβέρνησης, συμπίπτοντας με μια οργανωμένη κοινωνία της οποίας η εξουσία επεκτάθηκε σε σημαντικό πληθυσμό .

Η ίδια απόφαση αφορά τον σουμεριακό θεό του ήλιου, Shamash , επίσης δικαστή και ερμηνευτή της δικαιοσύνης , ο οποίος εμφανίστηκε , συμπτωματικά , περίπου μισή χιλιετία μετά τη γέννηση των πολιτισμών της Μεσοποταμίας. Όλα εξηγούνται , όλα είναι ξεκάθαρα : ο Θεός και η θρησκεία δεν είναι παρά σκοπιμότητες εκείνων που κατευθύνουν τις κοινωνίες γιά να υποτάξουν τον πληθυσμό , με μεγάλη δυσκολία όμως αν χρειάζονται αιώνες για να γίνουν πιστευτές. Σύμφωνα με τα λόγια του Paul Savage : « Ήταν ιδιαίτερα εκπληκτικό το γεγονός ότι αυτό το φαινόμενο ( ο Θεός είναι ένα φαινόμενο… Σημείωση του συντάκτη ) προέκυψε σε μια συνεπή μορφή όταν έφτασε το ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Πρώτα συνειδητοποιείς τίς μεγάλες κοινωνίες και μετά αναπτύσσεις τέτοιες πεποιθήσεις. Η έρευνά μας δείχνει ότι η θρησκεία έχει διαδραματίσει λειτουργικό ρόλο σε όλη την ιστορία, βοηθώντας στη σταθεροποίηση των κοινωνιών και πείθοντας τους ανθρώπους να συνεργαστούν. Επιπλέον, επειδή στις φυλετικές κοινότητες των κυνηγών και των τροφοσυλλεκτών όλοι γνώριζαν ο ένας τον άλλον και όλοι παρακολουθούσαν τους γείτονες για να βεβαιωθούν ότι συμπεριφέρονταν σωστά . Οι μεγαλύτερες κοινωνίες είναι επίσης πιο ανώνυμες, οπότε δεν ξέρεις ποιον να εμπιστευτείς ». Για το λόγο αυτό , προτείνει, εφευρέθηκε ο Θεός , ένα είδος αστυνομικού της ψυχής , ικανού να καθορίσει στο εσωτερικό ό,τι είναι βολικό για την εξουσία .

Η λεγόμενη επιστημονική ανακάλυψη των ανθρωπολόγων με επικεφαλής τον Savage θα αποκάλυπτε τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της εμφάνισης πολύπλοκων κοινωνιών και της αποκάλυψης « ηθικιστικών » θεοτήτων . Η μορφή του Θεού , μιας παντοδύναμης και υπερφυσικής οντότητας , « ελεγκτή της ανθρώπινης συμπεριφοράς » , διαβεβαιώνουν, είναι μεταγενέστερη και όχι προγενέστερη της εδραίωσης των ανεπτυγμένων κοινοτήτων και θεσμών. Αυτό θα ίσχυε για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία , τους λαούς των Βίκινγκς και τις κινεζικές δυναστείες .

Το περιοδικό σχολιάζει, με τέλειο ύφος ειδικού : « όσο οι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν τη φυλή και συγκροτούνται σε μεγακοινωνίες με πληθυσμό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου κατοίκων , είναι αδύνατο να βρεθούν ίχνη ηθικολογικών θεών και θεϊκής μανίας ενάντια στην αδικία ». Σε αυτό το απόσπασμα είναι εμφανής η κραυγή εκείνων που έχουν φτάσει σε οριστικές αλήθειες , ίσως ανιχνεύοντας ιδέες σε χώρους καφέ , μαζί με την αφόρητη ζωολογική μείωση του ανθρώπου , που αντιπροσωπεύεται από εκείνο το ουσιαστικό επίθετο , « άνθρωπος » , που μας βάζει στο ίδιο επίπεδο με τα ζώα .

Εκπλήσσει η απόλυτη αδιαφορία όχι τόσο για το αληθινό περιεχόμενο των θρησκειών , που αποκλείονται a priori , αλλά για κάθε μεταφυσική εμπειρία , η οποία είναι επίσης τόσο μεγάλο μέρος της ανθρώπινης συνείδησης . Ο άνθρωπος , στην πραγματικότητα τό ανθρώπινο , πρέπει να υποβιβαστεί σε ένα σοφό ζώο , να καταλογογραφηθεί , να μελετηθεί , να αναλυθεί αποκλειστικά με βιολογικούς όρους ή με τις κατηγορίες της πολιτισμικής ανθρωπολογίας . Η ίδια η εθνολογία γίνεται ένας εξελιγμένος κλάδος της μελέτης της συμπεριφοράς των ζώων .

Δημιουργείται η υποψία ότι ένας πολιτισμός τόσο ριζοσπαστικός όσο ο ολοκληρωτικός μέ την απαγόρευση εναλλακτικών υποθέσεων , βλέπει τη θρησκεία όχι ως ψευδή μυθολογία , αλλά ως έναν τρομερό ανταγωνιστή στη λειτουργία της αναδιαμόρφωσης του ανθρώπου , που αναλαμβάνει η επιστήμη και η σύγχρονη σκέψη .

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ακόμη ειρωνικό το γεγονός ότι οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει , για τη διεξαγωγή των μελετών τους , τη βάση δεδομένων του έργου Seshat, έναν μηχανισμό πολυπολιτισμικής ολοκλήρωσης και συσσώρευσης του οποίου το όνομα θυμίζει την αιγυπτιακή θεότητα από το κεφάλι της ίβης, που θεωρείται ο προστάτης άγιος της γραφής ως ο πρώτος που εισήγαγε τη χρήση του στην αρχαία Αίγυπτο.

Μέσα από τη γνώση του θεού Seshat , οι μελετητές έχουν ανακατασκευάσει την ιστορία εκατοντάδων πολιτισμών που προέκυψαν από τη νεολιθική εποχή έως τη βιομηχανική επανάσταση , το αποκορύφωμα, φαίνεται να καταλαβαίνουμε, μιας εξέλιξης του ανθρώπου από τη νηπιακή ηλικία του μύθου στο ώριμο φως της επιστήμης.

Διερεύνησαν πενήντα μία μεταβλητές , όπως το μέγεθος των μεγάλων πόλεων , την παρουσία ενός επίσημου νομικού κώδικα , την ύπαρξη ιδιωτικής ιδιοκτησίας ( η γλώσσα χτυπά εκεί που πονάει το δόντι ) , την ύπαρξη στρατού .

Αποτέλεσμα: όλα επιλύονται με την υπερφυσική επιβολή της ηθικής ως αποτέλεσμα της δράσης μιας επινοημένης « δύναμης » που ελέγχει και τιμωρεί την εγωιστική συμπεριφορά από τό επέκεινα . Η βασική άποψη είναι η αντίληψη της θρησκείας ως κοινωνικής ηθικής που στοχεύει στην ήττα της εγωιστικής συμπεριφοράς.

Δεν  είναι ότι η αρχική υπόθεση περιείχε ήδη θέση και λύση και ότι η ενοχλητική ιδέα ενός δικαστή Θεού ενοχλεί το φιλελεύθερο, ελευθεριακό και ελευθεριάζων πλαίσιο των δυτικών κοινωνιών – ιδιωτικές κακίες που γίνονται δημόσιες αρετές για οικονομικά πλεονεκτήματα (Mandeville) – επιπλέον εισάγοντας μια τελική αρχή στην ανθρώπινη ύπαρξη , ικανή να διακρίνει το καλό και το κακό , επομένως να αντλήσει την ύπαρξη ενός φυσικού νόμου , είναι  έννοιες που δεν αρέσουν στον υλισμό ;

Δεν υπάρχει έλλειψη άμεσων επιθέσεων σε μεγάλες θρησκείες όπως ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ . Σύμφωνα με τους ερευνητές , δεν υπάρχουν στοιχεία για ηθικές « θεότητες » μέχρι την εδραίωση κοινωνιών που βασίζονται σε χριστιανικές και ισλαμικές αρχές. Δεν ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε για την χονδροειδή άγνοια που επιδεικνύεται , αφού η ηθική συνιστώσα του κηρύγματος του Ιησού είναι άμεση , όπως φαίνεται από την επί του Όρους Ομιλία , το επεισόδιο των πειρασμών του Σατανά , την εκδίωξη από τους εμπόρους από το ναό . Ήταν επίσης σαφές από την αρχή ότι η βασιλεία που επικαλέστηκε ο Ιησούς δεν ανήκει σε αυτόν τον κόσμο , οπότε είναι απαραίτητο να δώσουμε στον Θεό αυτό που είναι του Θεού και στον Καίσαρα αυτό που είναι του Καίσαρα.

Δεδομένου ότι οι στατιστικές , προσαρμοσμένες στις διατριβές που προορίζονται να αποδειχθούν , είναι το βασικό εργαλείο κάθε επιστημονικής εργασίας που σέβεται τον εαυτό της , η έρευνα που δημοσιεύεται από το Nature δεν φείδεται στην πυροδότηση δεδομένων . Οι κοινότητες που αναλύθηκαν , όπως πληροφορούν οι θιασώτες του Seshat, παρουσιάζουν μια μέση αύξηση της κοινωνικής τους πολυπλοκότητας έως και πέντε φορές μεγαλύτερη πριν, και όχι μετά , την άφιξη « αυτών των θεών » . Κρίμα που οι εβραϊκές και ινδουιστικές παραδόσεις αποδεικνύουν το αντίθετο και ότι στους προκολομβιανούς πολιτισμούς των Μάγια και των Αζτέκων υπήρχαν τρομακτικές και αιμοδιψείς θεότητες στις οποίες απουσίαζε η ηθική και κανονιστική συνιστώσα .

Ιδιαίτερα απερίσκεπτη είναι μια άλλη πεποίθηση των εξιχνιαστών του θρησκευτικού αινίγματος μετά από χιλιετίες σκότους : οι « ηθικοί » θεοί εμφανίζονται αιώνες μετά τη γραφή , ακόμη και με καθυστέρηση τετρακοσίων ετών. Μήπως αυτοί οι θιασώτες της στατιστικής στερούνται της πρώτης ύλης ή των εγγράφων που έχουν γραφτεί για να αποδείξουν ότι ο Θεός , η θρησκευτικότητα και τα ανθρώπινα όντα είχαν πάντα μια βαθιά σχέση και ότι το βλέμμα τους είναι πολύ κοντόφθαλμο , εγωκεντρικό και αλαζονικό για να ανοίξει την καρδιά όχι στην πίστη , αλλά τουλάχιστον στη μεταφυσική υπόθεση ;

Είναι τρομακτική η ευκολία με την οποία γίνονται πιστευτοί και θεωρούνται η αποθήκη της αλήθειας . Το δικό τους είναι ένα γραμμικό όραμα των ανθρώπινων υποθέσεων , μια αφήγηση που πιστεύει στα ψέματα μιας ιδεολογίας , μιας εξέλιξης , ευρέως χτυπημένης στο επιστημολογικό επίπεδο . Ακόμη πιο αγανακτισμένη είναι η σιωπή των θρησκειών . Έρμαια ενός καθυστερημένου μοντερνισμού , φαίνεται να έχουν αποδεχθεί τα αντίθετα επιχειρήματα , καί κρύβονται σε έναν γενικό ανθρωπισμό πίσω από τον οποίο ο Θεός ξεθωριάζει σε σημείο να γίνει ανέκφραστος .

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να αντικρούσουμε τις πομπώδεις ανοησίες της Φύσης και των ανθρωπολόγων που σκοπεύουν να παρατηρήσουν τον Θεό με το βλέμμα του φυσιοδίφη χωρίς πολιτισμικές αξιώσεις , ομολογιακά κλεισίματα ή οριστικά συμπεράσματα . Οι θρησκείες γεννιούνται από ένα ανεξάλειπτο στοιχείο της ψυχής μας , την ένταση προς το επέκεινα που ονομάζουμε υπέρβαση . Οι ιδεολογικές εξηγήσεις τις εξισώνουν με την άγνοια και την αίσθηση αδυναμίας μπροστά στην παροδικότητα της ζωής . Το λάθος συνίσταται στην πεποίθηση ότι η λογική και η επιστήμη είναι θεραπείες κατά της άγνοιας και του φόβου .

Παρά την πρόοδο της γνώσης , εξακολουθούν να υπάρχουν ριζικές και ανυπέρβλητες αβεβαιότητες . Κανείς δεν ξέρει γιατί είμαστε στον κόσμο ( ριγμένοι στον κόσμο , σύμφωνα με τον Χάιντεγκερ ) , αν υπάρχει τέλος και γιατί μας περιμένει ο θάνατος.

Ένας επιτάφιος από τη ρωμαϊκή εποχή συνοψίζει όλα τα ερωτήματα του νοήματος : “” Δεν υπήρχα , υπήρξα , έπαψα να υπάρχω . Τι σημασία έχει ; “””. Σε αυτές τις συνθήκες , πώς μπορούμε να συμπεριφερθούμε στον χρόνο ζωής που μας χορηγείται ( από ποιον ) ;

Αυτό το τραγικό συναίσθημα μας οδηγεί αμέσως να φανταστούμε « κάτι », μια αρχέγονη δύναμη , μια ενέργεια , μια μηχανή του σύμπαντος , όπως θέλουμε να το ονομάσουμε , που είναι ανώτερο από εμάς , πέρα από την κατανόησή μας .

Ο Ντοστογιέφσκι έγραψε ότι χωρίς Θεό όλα είναι δυνατά , αλλά ισχύει και το αντίθετο , αφού το κακό , το έγκλημα και η αδικία είναι μόνιμα στοιχεία των ανθρώπινων κοινωνιών .

Αυτό που εννοούσε ο μεγάλος Ρώσος είναι ότι χωρίς τον Θεό , ό,τι κάνει ο άνθρωπος έχει την ίδια αξία και δεν υπάρχει σίγουρο κριτήριο για τη διάκριση του κακού από την καλοσύνη και τη δικαιοσύνη . Αυτή η ριζική αβεβαιότητα εγγράφεται στην ψυχή όσο και η λύση της , η οποία αναφέρεται σε μια ανώτερη, εξωτερική δύναμη , που εκφράζεται με τη μορφή μύθου ή θρησκείας.

Όλοι οι μύθοι έχουν ένα κοινό θεμέλιο , για να κατευνάσουν την αγωνία του ανθρώπου με εξηγήσεις που δεν είναι λογικές , αλλά ξεκινούν από ένα βαθύ συναίσθημα , την πεποίθηση ενός πεπρωμένου που υπερβαίνει τη ζωή , κατανοητών ή τουλάχιστον διαισθητικά κατανοητών σκοπών για τη διέλευσή μας από τον κόσμο .

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μύθοι απαιτούν μορφές πίστης και οι ιδεολογίες χρησιμοποιούν τον υλικό λόγο για να τις απορρίψουν , αντί να προσπαθούν να τις κατανοήσουν. Με τη σειρά τους , οι επιστημονικές και ορθολογιστικές ιδεολογίες καταφεύγουν στους ιδιαίτερους μύθους τους , τους οποίους δεν εξηγούν αλλά περιορίζονται στο να δείχνουν , απαιτούν ομολογίες πίστης και εφευρίσκουν αντικείμενα λατρείας , απαιτώντας συχνά ανθρωποθυσίες.

Η θρησκεία δεν είναι ούτε μέσο εξουσίας ούτε δικαιολογία για την υιοθέτηση ορισμένων αρχών συγκεκριμένης ζωής . Είναι τόσο ισχυρή και σταθερή απαίτηση ώστε να περιέχει μια αλήθεια , αυτή που ο Άμλετ εμπιστεύτηκε στον Οράτιο : υπάρχουν περισσότερα πράγματα στον ουρανό και στη γη από όσα περιέχει ολόκληρη η φιλοσοφία σας .

Αν ναι , ο Θεός παραμένει μια πολύ πιο αληθοφανής υπόθεση από την τύχη , την εξέλιξη και οποιαδήποτε άλλη εξήγηση επινοημένη από την ανθρώπινη λογική . Προσωπικά , μας ελκύει η ιδέα του Blaise Pascal , μαθηματικού και επιστήμονα : ο Θεός είναι ένα στοίχημα στο οποίο αξίζει να βασιστεί η ζωή .

Αντικατοπτρίζει επίσης την υπαρξιακή τροχιά εξαιρετικά ευφυών όπως οι κβαντικοί φυσικοί. Ξεκινώντας από αφηρημένη και αντι-διαισθητική συλλογιστική , ανακάλυψαν μερικούς απίστευτους νόμους του σύμπαντος . Σχεδόν όλοι έχουν τελειώσει τη ζωή τους πεπεισμένοι ότι όλα συγκρατούνται σε αυτόν τον κόσμο , και πίσω ή γύρω , υπάρχει το έργο μιας συνολικής νοημοσύνης , μιας μυστηριώδους και τεράστιας δύναμης.

Κατά τη διάρκεια των χιλιετιών δεν έχουμε βρει, γι’ αυτή την άπειρη ενέργεια , πιο κατάλληλο όνομα από τον Θεό . Θα τό καταλαβαίνουμε αυτό κάθε φορά πού δέν θά αρέσει σέ  κάποιον ανθρωπολόγο που ανακαλύπτει τη φιλοσοφική λίθο . Χαμογελάμε με την αποκάλυψη των αλαζονικών νάρκισσων . Δόξα τω Θεώ.

ΡΟΜΠΈΡΤΟ ΠΕΤΣΙΌΛΙ

Dio? E’ un’invezione del Potere – Roberto Pecchioli – EreticaMente

Αναρτήθηκε από amethystos

================

Σχολιάστε

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.