Θεέ, ελέησον !

Αναφέρει γέρων μια ιστορία.

,, Υπήρχε ένας μοναχός που προσευχόταν 30 χρόνια στον Θεό να τον απαλλάξει από τους δαίμονες, γιατί είχε υψηλή  πνευματική ζωή και όταν προσευχόταν, ερχόντουσαν οι δαίμονες και του έπαιζαν κόλπα.  Έρχονταν με τη μορφή φιδιών και κουλουριάζονταν γύρω από τα πόδια του όταν έκανε μετάνοιες. Ηρθαν σάν στρατιώτες, απειλούσαν να τον κόψουν με το σπαθί, χτυπούσαν το τύμπανο, τραγουδούσαν, έπαιζαν κλπ. 

Και πολλές φορές ο μοναχός είπε : «Κύριε, διώξε μου αυτά τα πνεύματα », γιατί τον τρόμαζαν, του έκαναν μεγάλες αδικίες. Και κάποτε ο Θεός θέλησε να του δείξει πότε η προσευχή είναι προσευχή. Νύχτα , ότι προσευχόταν για 30 χρόνια και ακόμα δεν είχε ξεφύγει από τον πόλεμο των διαβόλων, ξαφνικά ο διάβολος χτυπά την πόρτα του και ο μοναχός ρωτά :

 – Ποιος είναι εκεί;

 – Εγώ, ο διάβολος, και να ξέρεις ότι ο Χριστός σου μου έδωσε τώρα τη δύναμη να σε σκοτώσω !  Μέχρι στιγμής δεν κατάφερα να σε σκοτώσω , μόνο έτσι – σε ενοχλούσα.

 Όταν άκουσε ότι ήθελε να τον σκοτώσει, φώναξε:

 -Μην μπαίνεις, μέσα !

 Και έπιασε , τον διάβολο από την πόρτα έξω και ο  μοναχός από  μέσα .  Έσπρωχνε ο διάβολος και ο μοναχός κρατούσε την πόρτα .  Λοιπόν , δεν μπορείς να αντισταθείς στο κακό πνεύμα.  Όταν είδε ότι ο διάβολος άνοιξε την πόρτα και δεν μπορούσε να τον κρατήσει , δεν μπορούσε πια να πει ψαλμούς , γιατί πριν διάβαζε από το Ψαλτήρι , είπε μόνο : « Ιησού, μη με αφήνεις! »

Και τότε άκουσε μια βροντή ακούστηκε μεγάλος βρυχηθμός και έφυγε ο διάβολος ,  μύρισε πολύ  άσχημα τό κελί του αλλά ο διάβολος έφυγε . Και τότε ο μοναχός άρχισε να κλαίει .

Και άκουσε μια φωνή :  – Μα γιατί κλαις;

 – Θεέ μου , κλαίω γιατί τολμά ο διάβολος να έρθει να με σκοτώσει , γιατί είπε ότι του έδωσες την άδεια ! Μα γιατί δεν προσεύχομαι ;   Για 30 χρόνια παρακαλώ….

 – Δεν προσευχήθηκες ποτέ.  Μόνο τώρα προσευχηθήκες πού ηταν ο  διάβολος στην πόρτα με το χέρι στο πόμολο.  Μόλις τώρα σε άκουσα.

 – Μα εγώ, Κύριε, μόνο αυτό είπα : « Ιησού, μη με αφήνεις ».

 – Ναι, αλλά το είπες από καρδιάς.  Μέχρι τώρα μίλουσες με το στόμα σου, αλλά σε έψαχνα να προσευχηθεις μέσα από την καρδιά σου.  Όταν έλεγες «Μη με αφήνεις», το είπες με όλη σου την καρδιά και απλά ανέβηκε η προσευχή σου στον παράδεισο.

 ________________________

 Ξέρεις γιατί σου είπα αυτή την ιστορία ;

 Γιατί ο Κύριος θέλει να κάνουμε πιο σύντομες προσευχές, αλλά να τις λέμε με όλη μας την καρδιά.  Καλές είναι και οι μακριές προσευχές, το Ψαλτήρι, και οι παρακλήσεις και όλες οι προσευχές που κάνουμε  αλλά πρέπει να έχεις λίγη ησυχία και να μαζεύεις τον νου σου, και απαιτείται να τα λες με νου και καρδιά.  Αλλά αν συνεχίσεις να κάνεις δουλειές και να τρέχεις και να  ψέλνεις ψαλμούς, πού πάει το μυαλό ;  Δεν τον νοιάζουν αυτά, τον νοιάζει η προσευχή της καρδιάς .

======

Θεέ ελέησον!!!

 Εδώ (σε ένα κουτί) συγκεντρώνεται η συνεχής προσπάθεια από εμάς των ανθρώπων να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο , εδώ είναι η σύγχρονη προσπάθεια μας για ” επιτυχία και μια λαμπερή καριέρα “, εδώ είναι όλο το εγώ μας , όλη η περηφάνια μας , όλα τα γήινα πλούτη και περιουσίες που οπότε μαζέψαμε επιμελώς.

Εδώ συγκεντρώνονται τα πάντα – όλη η τρέλα των ανθρώπων.  Αντί να πλουτίσουμε πνευματικά , πλουτίσαμε υλικά.  Έχουμε σπαταλήσει όλη μας τη ζωή κυνηγώντας τον άνεμο και οι ψυχές μας έχουν μείνει γυμνές και αδύναμες , γεμάτες διαβολικά πάθη και ανάξιες της Βασιλείας των Ουρανών.  Θεέ, ελέησον !

Posted by PROSKINITIS

=================

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.